donderdag 24 januari 2008

Michael Huckabee bijna uitgeteld?

Mike Huckabee, Republikeins presidentskandidaat, zit in slechte papieren. Huckabee is de man die de evolutietheorie ontkent en in een interview tijdens zijn campagne homoseksualiteit vergeleek met beestachtigheid. Na zijn vrij onverwachte overwinning in de voorverkiezingen in Iowa lijkt de oud-gouverneur uit Arkansas constant achter de feiten aan te lopen. Nu blijkt dat de campagnekas van Huckabee bijna leeg is. Gevolg hiervan is dat journalisten die de campagne moeten volgen vanaf nu hun eigen vervoer moeten regelen,een aantal campagnemedewerkers ontslagen zijn of vanaf nu voor niets werken.


De oorzaak van de financiële problemen is wellicht zijn strategie. South Carolina zou een van de hoofddoelen worden in de campagne van Huckabee. South Carolina is een staat met veel conservatieve christenen, een publiek waar Huckabee vrij populair is. Gaandeweg besloten zijn campagneleiders het over een andere boeg te gooien en meer geld en tijd te steken in de campagne voor New Hampshire en Michigan. Resultaat van dit ondoordachte plan waren halfslachtige pogingen en weinig succes.

Ondertussen zien de peilingen van de voorverkiezingen in Florida er allesbehalve rooskleurig uit. Rudy Giuliani en Mitt Romney, die beduidend meer geld hebben kunnen ronselen in Florida, strijden er allicht voor de overwinning. Vanaf de start van de campagnes voor de primaries was Huckabee al een outsider. Met zijn beperkt budget kon hij zich geen promotieteams, polls, bekende politieke consulenten of beleidsadviseurs veroorloven. Nogmaals is gebleken dat je het met onvoldoende dollars niet red in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.




dinsdag 22 januari 2008

De stemwijzer

Net zoals afgelopen jaar op het kieskompas van De Standaard of de stemtest van Eén kan je op volgende website je politieke voorkeur in verband met de Amerikaanse presidentsverkiezingen testen. Aan de hand van 25 vragen kan je zien welke kandidaat jouw voorkeur wegdraagt.

http://www.eenvandaag.nl/index.php?module=PX_Story&type=user&func=view&cid=464

Werpt Michael Bloomberg zich in de strijd?

Terwijl de Democratische en Republikeinse presidentkandidaten volop in de weer zijn met hun ‘primary’s’, bereidt mogelijk een derde persoon in de schaduw zijn kandidatuur voor. De Amerikaanse burgemeester van New York Michael Bloomberg zou overwegen om in de race naar het Witte Huis te stappen. De geruchten dat de voormalige Republikein, die vorig jaar met zijn partij brak, als onafhankelijke kandidaat zal deelnemen aan de presidentverkiezingen, nemen steeds meer toe.

Toch heeft Bloomberg eerder te kennen geven dat hij zijn ambtsperiode als burgemeester wil uitzitten, wat wil zeggen dat hij niet kan deelnemen aan de verkiezingen. Toch blijft hij onduidelijkheid scheppen, een duidelijke nee is tot de dag van vandaag uitgebleven.

Of Bloomberg effectief kans maakt, is een andere vraag. In de Amerikaanse geschiedenis is nog nooit een onafhankelijke kandidaat tot president verkozen. Kan hij scoren met de ideeën die hem in New York groot hebben gemaakt? Het zal vooral moeilijk worden om de conservatieve Amerikaan over de streep te trekken, aangezien zijn tolerante houding over abortus en zijn idee om wapenbezit aan banden te leggen.

Over zijn verkiezingscampagne moet Bloomberg zich enigszins geen zorgen maken. De oprichter van het mediabedrijf Bloomberg LP is één van de rijkste personen op aarde met een vermogen van ongeveer 11,5 miljard dollar.

Maar de tijd begint te dringen voor de burgemeester, want er zijn bepaalde voorwaarden verbonden om mee te dingen naar het presidentsschap. Alle staten hebben een deadline die in juli of augustus afloopt. Verder moet een kandidaat zich in iedere staat apart aanmelden, wat in de ene staat al iets moeilijker is dan in de andere. In sommige staten zijn zelfs tienduizenden handtekeningen nodig om deel te mogen nemen. Maar met het budget van Bloomberg kan dit geen probleem zijn.

Democraten en Republikeinen wachten momenteel in spanning af of Bloomberg met een kandidatuur naar buiten komt. Bloomberg zou wel eens een interessante uitdager kunnen zijn van niet enkel de Republikeinse en Democratische partij, maar van het gehele Amerikaanse twee-partijensysteem.

Welkom op 'De race naar het Witte Huis'

Deze blog zal wekelijks verslag uitbrengen over nieuws in de rand van de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Veel leesplezier!