Terwijl de Democratische en Republikeinse presidentkandidaten volop in de weer zijn met hun ‘primary’s’, bereidt mogelijk een derde persoon in de schaduw zijn kandidatuur voor. De Amerikaanse burgemeester van New York Michael Bloomberg zou overwegen om in de race naar het Witte Huis te stappen. De geruchten dat de voormalige Republikein, die vorig jaar met zijn partij brak, als onafhankelijke kandidaat zal deelnemen aan de presidentverkiezingen, nemen steeds meer toe.
Toch heeft Bloomberg eerder te kennen geven dat hij zijn ambtsperiode als burgemeester wil uitzitten, wat wil zeggen dat hij niet kan deelnemen aan de verkiezingen. Toch blijft hij onduidelijkheid scheppen, een duidelijke nee is tot de dag van vandaag uitgebleven.
Of Bloomberg effectief kans maakt, is een andere vraag. In de Amerikaanse geschiedenis is nog nooit een onafhankelijke kandidaat tot president verkozen. Kan hij scoren met de ideeën die hem in New York groot hebben gemaakt? Het zal vooral moeilijk worden om de conservatieve Amerikaan over de streep te trekken, aangezien zijn tolerante houding over abortus en zijn idee om wapenbezit aan banden te leggen.
Over zijn verkiezingscampagne moet Bloomberg zich enigszins geen zorgen maken. De oprichter van het mediabedrijf Bloomberg LP is één van de rijkste personen op aarde met een vermogen van ongeveer 11,5 miljard dollar.
Maar de tijd begint te dringen voor de burgemeester, want er zijn bepaalde voorwaarden verbonden om mee te dingen naar het presidentsschap. Alle staten hebben een deadline die in juli of augustus afloopt. Verder moet een kandidaat zich in iedere staat apart aanmelden, wat in de ene staat al iets moeilijker is dan in de andere. In sommige staten zijn zelfs tienduizenden handtekeningen nodig om deel te mogen nemen. Maar met het budget van Bloomberg kan dit geen probleem zijn.
Democraten en Republikeinen wachten momenteel in spanning af of Bloomberg met een kandidatuur naar buiten komt. Bloomberg zou wel eens een interessante uitdager kunnen zijn van niet enkel de Republikeinse en Democratische partij, maar van het gehele Amerikaanse twee-partijensysteem.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten