donderdag 13 maart 2008

Wie wordt John McCain’s Vice-president?

Nu de onderlinge strijd tussen de Republikeinse presidentskandidaten beslecht is, kan men in het Republikeinse kamp alvast aan het volgende deel van de campagne beginnen, namelijk het promoten van hun kandidaat John McCain. Het aanduiden van een vice-president is een zeer belangrijk onderdeel van de campagne. De geruchtenstroom over wie kans maakt om de “running mate”van McCain te worden, vergroot met de dag.

De lijst van de mogelijke kandidaten is vrij omvangrijk. Het belang van een vice-presidentskandidaat is dit jaar veel groter dan normaal, want McCain is met zijn 71 jaar niet meer van de jongste. Als hij verkozen wordt, dan is hij de oudste president ooit die voor een eerste ambtstermijn gekozen zou worden. De belangrijkste taak van een vice-president is dan ook, behalve het bijstaan van de president, klaar te staan om het van z’n baas over te nemen indien nodig.

De vraag is nu wie er zoal in aanmerking komt voor die belangrijke positie. McCain verklaarde eerder dat hij iemand zoekt die hem moet kunnen aanvullen op het gebied van de economie, waar zijn kennis en ervaring beperkt is. Tevens moet het iemand zijn die jong is, maar niet te jong zodat hij het ervaringsgehalte juist weer naar beneden haalt.

Veel Republikeinen hopen dat de conservatieve Mike Huckabee vice-president wordt. Huckabee is de kandidaat die het langst in de race bleef met McCain. Huckabee zou dan veel gelovige kiezers met zich meenemen, die teleurgesteld achterbleven toen de gematigde conservatief McCain tot Republikeins presidentskandidaat werd uitgeroepen.

Een tweede optie is Charlie Christ, de gouverneur van Florida. Christ steunde de kandidatuur van McCain van het eerste moment Verder is Christ zeer populair in zijn staat, met hem erbij kunnen de Republikeinen in ieder geval deze staat op hun lijstje schrijven tijdens de verkiezingen.

Het laatste gerucht dat de ronde doet in de VS, is dat Condoleezza Rice, huidig minister van Buitenlandse Zaken, ook zou meedingen voor het vice-presidentschap. Tactisch zou dit een slimme zet zijn van de Republikeinen. Zo zouden vrouwen en Afro-Amerikanen, die nu eerder geneigd zijn om op Barack Obama of Hillary Clinton te stemmen, wel eens de Democraten links kunnen laten liggen en voor de Republikeinen gaan opteren.

Uiteindelijk verlies je kiezers en win je kiezers met een "running mate". De kunst is om iemand te kiezen die uiteindelijk veel kiezers met zich meeneemt, en ook nog eens populair is in cruciale staten.




Bronnen: CNN, Youtube

Geen opmerkingen: