Buiten de twee gevestigde grootmachten, de Democraten en de Republikeinen, is in de VS het ontstaan van nieuw politiek leven heel moeilijk. Dat komt onder meer doordat bij elke verkiezing (behalve bij de Democratische voorverkiezingen) de regel ‘de winnaar krijgt alles’ geldt. Een buitenstaander moet onmiddellijk heel hoog springen om in de buurt van de ‘Grote Jongens’ te komen.
Uit een onderzoek van het Pew Research Center in 2006 bleek dat de meerderheid van de Amerikanen graag een serieuze derde kandidaat zou zien naast die van de twee gevestigde partijen. Het leek er dit jaar even op dat een zwaargewicht van buitenaf zich zou aanmelden. Michael Bloomberg, de burgemeester van New York, overwoog om zich kandidaat te stellen. Maar door de populariteit van McCain bij de Republikeinen zag Bloomberg af van zijn plannen.
Nader zelf maakt weinig kans om president te worden, maar de vraag is hoe zwaar zijn deelname zal doorwegen in het eindresultaat. In 2000 kon Nader genoeg Democratische stemmen afsnoepen van toenmalig presidentskandidaat Al Gore, zodat George W. Bush de macht kon grijpen in Amerika.
Of Nader dit jaar nog een bedreiging vormt voor de Democratische kandidaat is hoogst twijfelachtig. Zijn aanhang bleek in 2004 al gehalveerd te zijn. Alleen als op 4 november in twee of drie doorslaggevende staten het verschil tussen John McCain en de Democratische kandidaat enkele tientallen stemmen bedraagt, kan Nader wederom een beslissende rol spelen.
Bron: The Washington Post
Bron: The Washington Post
Geen opmerkingen:
Een reactie posten