zondag 24 februari 2008

De invloed van Fox News

Fox News, Amerika’s grootste televisie- en radiostation, speelt een controversiële rol bij de politieke verslaggeving in de Verenigde Staten. Fox heeft namelijk een conservatieve achtergrond en heeft de gewoonte de Republikeinse partij in een beter daglicht te stellen dan de Democraten. Bij de voorverkiezingen die momenteel in volle gang zijn, is dit niet anders.

De zender werd begin jaren ’90 opgericht door Rupert Murdoch, en is sinds 1997 over heel de wereld te ontvangen. Fox richtte zich van meet af aan op de conservatieve Amerikaan, die in de andere nieuwszenders zijn gading niet meer vond. Fox speelde in op de vraag van de kijker. De conservatieve zender is op dit moment populairder dan concurrent CNN. Fox stak CNN voorbij na de aanslagen van 9/11, omdat veel kijkers de patriottische verslaggeving wel konden appreciëren.

De verslaggeving van Fox is vaak zeer omstreden. De zender trekt iets te nadrukkelijk de kaart van de Republikeinen, in die mate zelfs dat er vaak een loopje wordt genomen met de journalistieke deontologie. De voorbije jaren kreeg de Bush-administratie een voorkeursbehandeling, in ruil kreeg Fox regelmatig een primeur uit het Witte Huis.

Nu de voorverkiezingen volop aan de gang zijn, komt de partijdigheid opnieuw nadrukkelijk bovendrijven. De Democratische kandidaten worden dagelijks zwaar onder vuur genomen, terwijl de Republikeinse kandidaten Huckabee en in mindere mate McCain op handen worden gedragen. Vooral Barack Obama is de gebeten hond bij Fox. Obama wordt verweten dat hij te weinig ervaring heeft en te veel zijn huidskleur als troef uitspeelt. Verder wordt de Amerikaanse senator regelmatig schaamteloos geschoffeerd, en wordt zijn naam en verleden vaak onterecht in verband gebracht met de Islam.

Fox News maakt in feite dagelijks gratis propaganda voor de Republikeinse kandidaten. Als laatste voorbeeld van de manipulatie van Fox, moet men terugkijken naar de presidentsverkiezingen van 2000. Toen riep de zender Bush uit tot president nog voor de laatste, beslissende stemmen geteld waren. Andere media namen dit nieuws al snel over, waardoor Al Gore, de tegenstander van Bush, onder druk van de publieke opinie de handdoek al in de ring gooide vooraleer de definitieve beslissing gevallen was.


Geen opmerkingen: