woensdag 13 februari 2008

Republikein John McCain niet geliefd in eigen partij?

Presidentskandidaat John McCain is op dit moment de grootste kanshebber om dit najaar de strijd aan te gaan met de Democraten voor het presidentschap de komende vier jaar. McCain bouwde tijdens de voorbije voorverkiezingen een aanzienlijke voorsprong op, die haast onoverbrugbaar is geworden voor de andere Republikeinse kandidaten.

McCain kan in Amerika op veel sympathie rekenen omdat hij jarenlang krijgsgevangene was in Vietnam. Hij profileert zich dan ook, op basis van zijn militaire verleden, als leider van de strijd tegen het Islamitisch radicalisme. Daarnaast staat McCain ook bekend om zijn onafhankelijke geest en zijn goede relaties met prominente Democraten. Kiezers die zich noch bij de Republikeinen, noch bij de Democraten thuis voelen, vinden hem de geschikte presidentskandidaat.


Vreemd genoeg kan de veteraan niet op alle steun uit Republikeinse hoek rekenen. Veel Republikeinen staan kritisch ten opzichte van de kandidatuur van McCain. James Dobson, leider van de conservatieve Focus on the Family pressiegroep, zei op de ochtend van Super Tuesday dat hij niet op McCain zou stemmen, ondermeer vanwege zijn “beruchte humeur” en “regelmatig walgelijk en obsceen taalgebruik”.

Voor veel Republikeinen is McCain gewoon niet conservatief genoeg. Zo is hij voorstander van stamcelonderzoek, het homohuwelijk, meer aandacht voor de strijd tegen het broeikaseffect en minder strenge regels voor immigratie. In het verleden werkte McCain samen met sommige Democraten en bekritiseerde vaak de Bush-administratie. Een aantal Republikeinen rekent hem daar nu op af.

Toch staat John McCain afgetekend aan de leiding bij de Republikeinse voorverkiezingen. De kans is groot dat hij het in november mag opnemen tegen Hilary Clinton of Barack Obama. McCain profiteert volop van de verdeeldheid van de bevolking in de VS. Nog maar weinig mensen steunen de huidige regering van president Bush en veel Amerikanen keuren de bitsige strijd tussen de Democraten af. John McCain, die in feite het midden houdt tussen Republikeinen en Democraten, is daarom voor veel mensen de ideale presidentskandidaat.



1 opmerking:

Veronique zei

Dag Frederic,

Je hebt voor een zeer actueel thema gekozen, wat goed is.
Wie denk jij dat de grootste kanshebber is om president te worden?

Groetjes