vrijdag 1 februari 2008

Ron Paul: de favoriet van het internet

Ron Paul, Republikeins congreslid en presidentskandidaat, maakt weinig kans om eind dit jaar president van de Verenigde staten te worden. Dit kan je vaststellen als je er de Amerikaanse media en opiniepeilingen op nahoudt. Toch heeft Paul een aanzienlijke achterban, wat duidelijk wordt als je op het internet surft.

Ron Paul is een fenomeen. In 1988 deed hij al eens mee met de Republikeinse voorverkiezingen, maar dit werd geen succes. Ook dit jaar zien de opiniepeilingen er niet gunstig uit voor Paul, maar op het internet is hij wel een ster. De internetgemeenschap draagt de 71-jarige politicus op handen. Zelfs in België is er een fanclub van Ron Paul. Ook filmpjessites zoals Digg, Reddit en uiteraard Youtube volgen de hype.

De populariteit van Paul is grotendeels te wijten aan zijn politieke standpunten. Zijn politieke visie noemt men libertarisme, een visie die ideeën als meer individuele rechten, vrijere markten, lagere belastingen en meer burgerrechten (bv. legalisering van cannabis) steunt. Als Ron Paul president wordt, zou hij de overheid drastisch afslanken, de Amerikaanse troepen meteen terugtrekken uit Irak, de inkomstenbelastingen en de centrale bank afschaffen, de goudstandaard weer invoeren en de CIA opdoeken. Paul zou terugwillen naar de geest van de Amerikaanse grondwet.

Met deze standpunten valt de Republikein in goede aarde bij veel jongeren over de hele wereld. Paul heeft veel te danken aan zijn internetpubliek. Eind vorig jaar haalde hij op één dag een recordbedrag van 6,4 miljoen dollar op in kleine giften van duizenden sympathisanten. Terwijl andere kandidaten moeten rekenen op rijke weldoeners die hun campagne steunen, moet Ron Paul het vrijwel volledig van de internauten hebben.

Of de internethype effectief een invloed gaat hebben op de voorverkiezingen van de Republikeinen, valt te betwijfelen. Voor veel mensen gaan de standpunten van Ron Paul te ver en zijn ze overdreven. Ondanks de steun die Paul krijgt van over heel de wereld, zal hij wellicht net als in 1988 naast het presidentsschap grijpen.

Als je wil weten hoe de hele wereld denkt over de presidentskandidaten, moet je kijken op deze website. Hier kan je zien wie in welk land, van Albanië tot Zimbabwe, de populairste kandidaat is. Toeval of niet, Ron Paul laat op deze site zijn concurrenten ver achter zich.

Geen opmerkingen: